Met welke ‘trekkracht’ kwaliteit zou jij je willen verbinden?Blijdschap? Vrede? Zeg het maar. Alles is aanwezig! Ruim voldoende!

Balanceren tussen kwaliteiten en hun vervormingen
Regelmatig beland ik in situaties waarin ik balanceer tussen verschillende kwaliteiten die ik zowel in hun kracht als in hun vervorming kan ervaren. Gelukkig wordt ik me er steeds meer van bewust, zie ik wat er gebeurt en kan ik bijsturen om in mijn ‘evenwicht’ te blijven.
Vroeger kon ik dat niet. Ik was me niet bewust van de psychologische processen die schuil gaan achter de manieren waarop ik mij verhoud met wat er op mij af komt in het dagelijks leven. Ik raakte net als vele anderen voortdurend verstrikt in allerlei situaties waarvan ik dacht dat ik daar het slachtoffer van was geworden. Ik was ervan overtuigd dat ik niet voldoende was opgewassen tegen de uitdagingen die het leven me had voorgeschoteld.
Reflecteren
Nu ik door therapie en opleiding in de afgelopen jaren, min of meer professioneel gedwongen wordt om te reflecteren op mijn eigen ‘processen’ komt het spel van de innerlijke krachten steeds meer in mijn bewustzijn waardoor ik er naar kan kijken en leer van mijn eigen ervaringen. Ik leer de regie van dit ‘spel’ weer zelf in de hand te nemen in plaats van me overgeleverd  te voelen aan wat me overkomt. Er bestaat nu eenmaal een natuurlijke neiging om de aanleiding van de conflicten die we ervaren buiten onszelf te zoeken en daarmee ook de oplossing buiten onszelf te zoeken. Het ego reflecteert niet graag op zichzelf met het doel te veranderen. Het is eerder gericht om de situatie zoals hij/zij het kent te houden zoals het is.
Onderscheidingsvermogen
Toch is het niet eenvoudig om te leren onderscheiden en vervolgens verantwoordelijkheid te nemen voor wat je je bewust wordt. Het gaat volgens mij ook niet om te leren onderscheiden wat goed of fout is. Want daar zit meteen een oordeel in waarmee je het ene insluit en het andere uitsluit. Het gaat erom dat we een onderscheidingsvermogen ontwikkelen in onszelf wat liefdevol kan waarnemen en wil accepteren wat er op dit moment speelt in ons leven.  En vanuit dit ‘rustpunt’ kunnen we bewuste keuzen maken waar we vervolgens ook verantwoordelijkheid voor kunnen nemen.
Het is gemakkelijker om verantwoordelijkheid te nemen voor iets wat je vanuit een bewuste overweging hebt gekozen dan verantwoordelijkheid te nemen voor iets waarvan je je niet bewust bent dat je daar een aandeel in hebt.
Ervaren van het rustpunt in jezelf
In de Psychosynthese begeleiding is er veel aandacht om dit ‘rustpunt’ in jezelf te kunnen ervaren. Om je bewust te worden van het krachtenveld waarin je soms verstrikt kunt raken en het onderscheidingsvermogen leert ontwikkelen waardoor je jezelf in je veelzijdigheid leert kennen.  Leert accepteren dat deze veelzijdigheid zowel enorme hoogtes als enorme dieptes kent. En…..dat dit allemaal is wie jij bent. 
Psychosynthese brengt je niet alleen bij het ‘rustpunt’ in jezelf maar nodigt je ook uit om vanuit dit rustpunt ruimte te maken voor iets wat de persoonlijkheid overstijgt. Ik blijf het best lastig vinden om uit te leggen wat ik daar mee bedoel. Het helpt mij altijd om abstracte begrippen te verbinden met mijn persoonlijke ervaringen. 
‘Trans’persoonlijke ervaringen
Voor mij zijn mijn ervaringen in de natuur hier het beste voorbeeld van. Wanneer ik op onze volkstuin bezig ben en in de loop van de tijd het ritme van de seizoenen volg, ervaar hoe de energie zich in de natuur zich in de herfst en winter terugtrekt om vervolgens in het voorjaar in alle hevigheid weer zichtbaar te worden om nieuw leven voort te brengen, dan kan het niet anders dan dat ik me bewust wordt, dat er iets is wat ik ervaar als persoonlijk en tegelijk ‘Trans-persoonlijk. Ik sta er enerzijds los van en tegelijk ben ik er een onderdeel van door de ervaring.  Net zoals de planten in onze tuin een afzonderlijk plekje hebben waar ze zich wortelen en tot groei en ontwikkeling komen, staan ze niet los van de ‘levensenergie’ waar ze deel van uit maken. Energie waar ze uit voortkomen en waar ze ook weer naar terugkeren. De planten hebben ook een ‘Trans’-plantaardige dimensie. šŸ˜‰
‘Trans’-plantaardige dimensie
Zoals de plant zich vanuit de donkere aarde omhoog worstelt naar het licht en zich enerzijds voedt via de wortels in de aarde en zich anderzijds oplaadt door de energie van het zonlicht, zo wortelen en voeden wij ons met onze ervaringen in de ontwikkeling van onze persoonlijkheid. 
Op dit moment zijn in onze tuin de capucijners flink omhoog geschoten. Ze krijgen wat ondersteuning bij hun groeispurt door een rek waar ze zich aan vast kunnen houden. En dat valt niet altijd mee. Door een flinke wind of regenbui bezwijken de lange scheuten soms en lijkt het alsof er een onherstelbare schade is ontstaan. Maar een dag later wanneer de zon zich weer laat zien, lijkt het alsof de lange scheuten opgetrokken worden door het zonlicht, richten zich weer op en klampen zich weer vast aan het bamboe rek.
‘Trek-kracht’
Net zoals deze scheuten van de capuncijnerplant  zich na een windvlaag of regenbui, herstellen en opnieuw verbinden met de energie van de zon wat de bron is van hun groeikracht , zo kunnen wij ons vanuit ons ‘persoonlijke rustpunt’ verbinden met de ‘Zon’ in onszelf. Ook wij kunnen die energetische ‘trekkracht’ ervaren.
We noemen dat: Genieten, Blijdschap, Vrede, Liefde, Vertrouwen, Compassie, Vriendelijkheid, enz….
En juist door deze ‘trekkracht’ kunnen we ons vanuit ons ‘rustpunt’ opnieuw verbinden en leren verhouden met wat er op dit moment in ons leven gebeurt. 
Gratis
Wanneer jij in staat zou zijn om je te ontworstelen aan de conflicten die spelen in je binnenwereld of misschien de conflicten die spelen in de buitenwereld Ć©n je zou je even terug kunnen trekken in jouw ‘persoonlijk rustpunt’ zodat je kunt waarnemen wat er speelt. Met welke ‘trekkracht’ kwaliteit zou jij je dan willen verbinden?
Blijdschap? Vrede? Zeg het maar. Alles is aanwezig! Ruim voldoende!
Wil jij jouw conflicten onderzoeken? Of wil je jouw ‘trekkracht’ onderzoeken en ervaren?

Wees welkom in de Praktijk voor Psychosynthese Amsterdam. 

Je betaalt alleen voor de tijd….de ‘trekkracht’ is gratis!!